Een aantal van onze projecten worden mede ondersteund door:
  

Logo_OVL_BL_3Q

logorissmall


Goededoelen.be 1


Ananda vzw

Ninovesteenweg 93
9320 Erembodegem

 

Preventie illegale handel in meisjes voor huishoudhulp

Met dit project probeeren de zusters van de afdeling van het NDWWT (National Domestic Workers Welfare Trust) in Chennai, samen met enkele helpers, de kinderen van huisarbeidsters en kinderen die zelf in huishoudens werken, op te vangen.
Zij bieden steun aan hun families, geven kansen tot onderwijs, geven training in zelfredzaamheid en werken rond be­wust­making.
Ananda steunt dit project voor het vierde jaar op rij. Tijdens onze projectenreis in 2015 brachten wij hen een bezoek. We konden de kinderen met eigen ogen aan het werk zien tijdens een vergadering.
We brachten hiervan reeds een verslag in nieuwsbrief nr 58.

Een van de doelstellingen van het project is ook de kinderen de kans te geven naar school te gaan. De financiële kant van de zaak is voor vele arme families echter een harde dobber. Ook hierin probeert de plaatselijke NDWWT in Chennai te helpen. De meest arme kinderen krijgen financiële steun voor het betalen van de schooluitgaven.
Recent kregen we van uit Chennai informatie doorgestuurd over 23 kinderen waarvoor de familie een financiële bijdrage ontvangt voor hun studies.
We willen jullie enkele daarvan zeker niet onthouden.

R.Vignesh is een jongen van 14 jaar. Hij zit in de 9e standaard (dit komt ongeveer overeen met het 3e middelbaar).
Zijn moeder Parvathi werkt als huisar­beid­ster in twee huizen in Chennai. Zijn vader Rama Krishnan was onderlegd in het borduren. Hij werd echter ernstig ziek en stierf in 2013. Daardoor viel de vol­ledige verantwoordelijkheid op de schouders van zijn moeder.
Vignesh heeft een oudere broer en zus. Zijn broer Parthiban heeft zijn studies van ingenieur beëindigd maar kan door een ernstig ongeval niet werken.
Zijn zus Saraswathi is gehuwd en woont in Chennai.
Vignesh woont met zijn moeder in een huurhuis te Valasarvakam in Chennai.
Zij verdient als huisarbeidster 4000 Rs per maand (57 euro).
Daarvan betaalt ze 3000 Rs (43 euro) huur per maand voor het huis.
Ze houdt dus maar 1000 Rs (14 euro) over voor de basisnoden van haar gezin. Dit maakt het leven heel zwaar. De hoge kosten voor de studies van Vignesh kan ze zonder hulp niet betalen.

Deepika is een meisje van 16 jaar. Haar moeder Shanthi werkt als huisarbeidster voor twee families. Zij verdient ongeveer 5000 Rs (71 euro) per maand. Schotels wassen, dweilen en klederen wassen is haar werk. Haar vader werkt als veiligheidsagent, maar draagt niet bij tot de zorg voor de familie. Shanti is dus de broodwinner van de familie en beheert ook de gezinsuitgaven.
Ze woont met haar kinderen in een huurhuis waarvoor ze 2000 Rs (29_euro) per maand betaalt.
Deepika die de begunstigde van het project is, heeft nog een jongere zus. Leka van 14 jaar studeert in de 9e standaard.
Voor elk van de kinderen moet Shanti elk jaar 10000 Rs (143 euro) schoolgeld betalen. Om dit te kunnen betalen moet Shanti geld lenen. Ze werkt hard om haar schulden terug te kunnen betalen.

Telkens opnieuw valt het op dat de moeder voor een groot deel, zo niet volledig alleen, instaat voor het huis­houden en de financiële zorg voor familie en kinderen.
De moeders willen allemaal zonder onderscheid dat hun kinderen het beter hebben dan zij. Moeders en kinderen dromen van een goeie job met een goed loon. Ze hopen dat hun kinderen zich kunnen opwerken op de maatschappelijke ladder. Daarvoor wer­ken ze hard en haast onvermoeibaar. De financiële hulp die ze daarbij krijgen is geen roepie te veel. Omdat hun kinderen het waard zijn deze kans te krijgen.