Sinds 2015 steunt Ananda met jullie hulp een gezondheidsproject in de heuvels van Kodaikanal, opgezet door PEAK (zie verder).
Hieronder vinden jullie de samenvatting van het verslag van 2022-2023.

In de afgelegen dorpen van Kodaikanal, waar de behoefte aan medische zorg vaak wordt overschaduwd door armoede, heeft People's Education and Action in Kodaikanal (PEAK) al 34 jaar lang acties ondernomen. Het jaarverslag voor 2022-2023 werpt een schijnwerper op de opmerkelijke inspanningen van PEAK op het gebied van Primaire Gezondheidszorg (PHC) en toont aan hoe ze levens positief beïnvloeden.

Gratis medische zorg voor allen

PEAK's medische team, bestaande uit gekwalificeerde verpleegkundigen en toegewijd personeel, maakt wekelijkse bezoeken aan acht dorpen in Kodaikanal. Deze bezoeken bieden niet alleen medische behandelingen, maar brengen ook cruciale bewustwording over gezondheidszorg naar de gemeenschappen. In het afgelopen jaar hebben 1276 mensen in deze dorpen gratis medische diensten ontvangen.

Nuttige resultaten van gezondheidstests

Het rapport onthult gedetailleerde gegevens over gezondheidstests, waaronder HB- (hemoglobine) en suikertests, die zijn uitgevoerd in deze dorpen. Deze tests hebben geleid tot vroegtijdige detectie en behandeling van aandoeningen zoals bloedarmoede, diabetes en abnormale bloeddruk.

Voedingsondersteuning voor kwetsbare gemeenschappen

Een opvallend initiatief van PEAK is de dagelijkse verstrekking van voedzame pap aan kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en zieken. Het rapport toont aan dat dit niet alleen heeft geleid tot verbeterde gezondheidsindicatoren, maar ook tot een toename van het bewustzijn over voeding en hygiëne.

Thuis tuinieren voor zelfvoorziening

PEAK moedigt gemeenschappen aan om thuis tuinen te creëren en biedt ondersteuning in de vorm van kettingschakelomheiningen en zaden. Het resultaat? 84 gezinnen hebben met succes thuis tuinen opgezet, waardoor niet alleen de voedselzekerheid is toegenomen, maar ook de gemeenschappen worden gestimuleerd om organische en duurzame praktijken te omarmen.

Een schoon dorp is een gezond dorp

Het Model Village-programma van PEAK is gericht op het bevorderen van hygiëne en het verminderen van plasticafval. Het uitdelen van vuilnisbakken en het organiseren van schoonmaakacties heeft geleid tot schonere, georganiseerde dorpen met een groeiend bewustzijn van milieuvriendelijke praktijken.

Speciale gratis medische kampen

Een hoogtepunt van het jaar is het jaarlijkse gratis medische kamp, georganiseerd in samenwerking met Leonard Hospital. Dit kamp biedt professionele medische zorg aan degenen die het het meest nodig hebben en fungeert als een brug naar verdere behandeling indien nodig.

Toewijding aan gezondheid en hoop

PEAK's inzet voor gezondheidszorg, gecombineerd met educatieve programma's en praktische ondersteuning, heeft een tastbare impact op de levens van mensen in Kodaikanal. Laten we samen streven naar een gezondere, hoopvollere toekomst.

Verslag samengesteld door Sch. Fazil, Coördinator Primaire Gezondheidszorg & Fr. Paul Mike, Directeur van PEAK.

  

  

Een aantal van onze projecten worden ondersteund door: