Vorig jaar kregen wij van ASMITA trust uit Varanasi een aanvraag om kinderen uit sloppenwijken te begeleiden zodat ze zouden kunnen instromen naar het reguliere onderwijs. Omdat kinderen betere kansen en een betere toekomst verdienen, gingen we graag in op hun vraag.

Een enthousiast team van medewerkers sloeg de handen in elkaar  om deze kinderen de kans te geven op een betere toekomst, door hen de weg te wijzen naar formeel onderwijs.
Vandaag presenteren zij ons hun werkingsverslag:

Onderwijs brengt hoop in de sloppenwijken van Varanasi

In de dagelijkse harde realiteit van de sloppenwijken van Varanasi, moeten veel kinderen sinds lange tijd overleven door bedelen, kinderarbeid, het verzamelen van afval en schroot. Maar er is licht aan het einde van de tunnel.

Stap voor stap vooruitgang

Onze reis begon met het vaststellen van een tijdlijn voor de educatie van de kinderen in de sloppenwijken. Het doel was duidelijk: zorgen dat deze kinderen niet op straat moeten bedelen, geen vuilnis moeten verzamelen, niet moeten bedelen, maar op weg naar school leiden. Een gestructureerd leerplan werd opgesteld met vakken als basiswiskunde, Hindi, Engels en algemene kennis. Daarnaast omvatten onze academische activiteiten lezen, schrijven, spreken en leren door middel van spelletjes.

Inwijding van kindercentra

Op 12 maart 2023 hebben we het project overgedragen aan ons team, dat meteen de sloppenwijken in trok om de kinderen te identificeren die onze hulp het meest nodig hadden. De locaties voor de lessen werden zorgvuldig geselecteerd.

Op 15 april 2023 werden de centra plechtig ingewijd door de heer Mangalaraj, secretaris van het AIT (Ananda India Team) en de lessen begonnen elke ochtend stipt om 9 uur. Op dit moment volgen 39 studenten onze lessen, en hun enthousiasme is aanstekelijk.

Ouderbijeenkomsten

De ouders van deze kinderen moeten beseffen hoe belangrijk onderwijs is om hun kinderen betere kansen te bieden. Een cruciaal onderdeel van ons programma is dan ook ouderbijeenkomsten te organiseren waarin we de ouders wijzen op het belang van hun betrokkenheid bij de opvoeding van hun kinderen. Tot nu toe hebben we twee ouderbijeenkomsten gehouden.

Meer dan alleen studeren

Onze toegewijde begeleiders bieden de kinderen meer dan alleen standaardlessen. Ze organiseren ook spelletjes, speciale activiteiten, excursies, dans, drama en interacties om de jonge geesten te laten groeien en bloeien.

Sigra - Een vergeten gemeenschap

Het Sigra-gebied, gelegen in het hart van de stad Varanasi, is waar ons hoofdkantoor is gevestigd. In de omliggende sloppenwijken, waaronder Jaiprakash Nagar, Chittupur en Sonia Pokhra wonen meer dan 400 mensen. De meeste bewoners hebben moeite om rond te komen, onderwijs is hier schaars. Hier hebben we een groep van 21 kinderen verzameld die elke ochtend om 9:00 uur naar onze centra komen.

In het begin waren de reacties lauw, maar na enkele gesprekken met ouders begonnen de kinderen regelmatig te komen. We hebben ze ondersteund met kleding, studiematerialen en toiletartikelen. Na vijf maanden zijn de veranderingen zichtbaar. De kinderen zien er verzorgd uit en zijn gemotiveerd om te leren. Om ervaring op te doen konden ze deelnemen aan de eerste kwartaalexamens.

Madhovpur - Een verhaal van doorzettingsvermogen

Het Madhovpur-sloppenwijkencentrum bevindt zich op 1,5 km van ons hoofdkantoor in Indrapur Colony, Varanasi. Deze sloppenwijk herbergt ongeveer 100 tot 125 bewoners, voornamelijk migranten uit West-Bengalen, Jharkhand en Bihar. Ze wonen hier al 12 jaar en zijn voornamelijk bezig met afvalverzameling en sorteren, terwijl de vrouwen bezig zijn met naai- en borduurwerk. Hun kinderen bedelen vaak of zoeken naar schroot. Hier volgen 18 kinderen (8 jongens en 11 meisjes) regelmatig onze lessen

Dankzij onze voortdurende interactie en begeleiding zijn deze kinderen nu actieve deelnemers in ons non-formeel centrum. Het onderwijsniveau is hier laag, maar we blijven ons best doen. De kinderen hebben al de basisbegrippen van letters en woorden opgepikt en zijn vastbesloten om te leren lezen. Het eerste kwartaalexamen is voorbij, en de kinderen hebben zelfs de kans gehad om Sarnath te bezoeken. Daarnaast ondersteunen we zwangere vrouwen en helpen we bij de ontwikkeling van vaardigheden, zoals naaien.

Deze inspanningen zijn slechts het begin van een nieuw hoofdstuk in het leven van deze kinderen. Samen met onze toegewijde medewerkers streven we ernaar om hun toekomst te verlichten, want onderwijs is de sleutel tot een betere morgen. Samen kunnen we hoop brengen in de sloppenwijken van Varanasi en de dromen van deze kinderen helpen realiseren.

We danken jullie dat jullie ons deze kans geven om deze kinderen uitzicht te bieden op een betere toekomst. Jullie hulp geeft ons de steun in de rug om ons te blijven inzetten voor deze kinderen.

  

  

Een aantal van onze projecten worden ondersteund door: