In de heuvels van Kodaikanal begon het Inigo Boys Hostel (IBH) aan een inspirerende reis voor het academische jaar 2023-2024. De deuren werden geopend voor 53 kansarme leerlingen uit de meest afgelegen dorpen van de regio. Deze jonge jongens, begeleid door een toegewijd team bestaande uit de opzichters Mr. Munusamy en Mr. Muthu, kok Mrs. Regina Mary, assistent-directeur Bro. Earnest en directeur Fr. Paul Mike, begonnen aan een nieuw hoofdstuk in hun leven, gevuld met onderwijs, groei en hoop.

Een liefde voor leren en discipline bevorderen

Bij IBH is onderwijs de hoeksteen van ontwikkeling. Innovatieve lesmethoden, dagelijkse studiebeurten en wekelijkse toetsen zorgen ervoor dat leerlingen betrokken blijven en gestaag vooruitgang boeken. Het personeel is aanwezig tijdens de studieuren om elke leerling persoonlijk te helpen met hun leerproblemen. Deze aanpak heeft indrukwekkende resultaten opgeleverd, waarbij de leerlingen uitstekend presteren in hun examens.

Ontwikkeling van creatieve talenten

Elk weekend komt het hostel tot leven met culturele activiteiten, die leerlingen een podium bieden om hun talenten te tonen en hun zelfvertrouwen te vergroten. Het programma 'Thulir,' dat groei en potentieel symboliseert, heeft een bijzonder grote impact. Maandelijkse motiverende gesprekken en culturele evenementen binnen dit initiatief hebben leerlingen geïnspireerd om groot te dromen. De Culturele Dag op 12 juni 2023, met als thema 'Belang van Onderwijs,' zag levendige optredens van leerlingen die de nalatenschap van vrijheidsstrijders zoals Gandhi, Nehru, Ambedkar en Periyar vierden.

Toekomstige leiders opleiden

Het initiatief voor het Kinderparlement, gelanceerd op 20 november 2023, heeft als doel om verantwoordelijkheidsgevoel en leiderschap bij leerlingen te bevorderen. Door middel van oefenverkiezingen en leiderschapstrainingen krijgen leerlingen praktische inzichten in bestuur en teamwork, wat hun begrip van de Indiase politiek en sociale bewustwording verrijkt.

Bevorderen van lichamelijk en geestelijk welzijn

Sport en spel zijn een belangrijk onderdeel van de IBH-ervaring, waarbij teamwork, discipline en lichamelijke fitheid worden gestimuleerd. Maandelijkse toernooien in voetbal en volleybal houden leerlingen niet alleen actief, maar ook de geest van gezonde competitie levendig.

Gezondheid en voeding krijgen prioriteit, met de focus op het bieden van uitgebalanceerde, voedzame maaltijden. Biologische groenten uit de tuin van het hostel, verzorgd door de leerlingen zelf, verbeteren de kwaliteit van het voedsel. Regelmatige medische controles, uitgevoerd door zuster Sengole, zorgen voor het welzijn van alle leerlingen.

Verbinding met de natuur

Elke zaterdag krijgen de leerlingen praktijkervaring met het kweken van groenten, wat een verbinding met de natuur bevordert. Deze activiteit levert niet alleen verse producten voor de maaltijden, maar leert de leerlingen ook waardevolle lessen in verantwoordelijkheid en milieubewustzijn.

Het vieren van mijlpalen en tradities

Gedurende het jaar viert IBH verschillende belangrijke evenementen en mijlpalen. Hoogtepunten zijn onder andere:

  • Verjaardag van Kamarajar: Gevierd met kunstwedstrijden en eerbetoon aan de voormalige Chief Minister van Tamil Nadu.
  • Feest van St. Ignatius van Loyola: Een vreugdevolle viering met personeel en kinderen uit naburige gebieden.
  • Dag van de leraar en ouder-leerkrachtbijeenkomsten: Evenementen die de band tussen leraren, leerlingen en ouders versterken.
  • Onafhankelijkheidsdag: Met toneelstukken en optredens die de strijd en triomfen van India's weg naar vrijheid belichten.
  • Educatieve Tour: Een gedenkwaardige reis naar Rameshwaram en Madurai, die leerlingen een rijke mix van historische en culturele leerervaringen biedt.

Een jaar van reflectie en dankbaarheid

De jaarlijkse viering op 18 februari 2024 was een bewijs van het harde werk van de leerlingen en de steun van de hele IBH-gemeenschap. Gerenommeerde gasten prezen de prestaties van de leerlingen, en de dag was gevuld met optredens die hun talenten en toewijding toonden.

Overwinnen van uitdagingen

Ondanks de vele successen, staat IBH voor uitdagingen zoals het niet naleven van richtlijnen door sommige ouders en de behoefte aan betere onderwijskundige oriëntatie. Met de onwankelbare steun van personeel en ouders blijft IBH echter toegewijd aan het bieden van hoogwaardig onderwijs en zorg.

Hoopvol vooruitkijken

Inigo Boys Hostel staat als een baken van hoop in Kodaikanal, dat het leven van kansarme kinderen verandert. Met de voortdurende steun van donateurs en de gemeenschap is IBH toegewijd aan het opleiden van gedisciplineerde, goed opgeleide en medelevende jonge leiders die graag iets terug willen doen voor de maatschappij.

Terugkijkend op het afgelopen jaar, willen we onze diepste dank uitspreken aan iedereen die heeft bijgedragen aan deze missie. Samen maken we een verschil, één leerling tegelijk.

Jaarverslag opgesteld door Fr. Paul Mike & Bro. Earnest

  

  

Een aantal van onze projecten worden ondersteund door: