Wie zucht er niet eens als er alweer een huishoudelijk werkje op hem of haar afkomt? Voor wie dat wil en kan, is er de mogelijkheid om huishoudhulp in te schakelen. Hier is deze hulp streng gereglementeerd. Je kan niet zomaar iemand in huis nemen en al het werk laten doen tegen een hongerloon of erger.

In India is de situatie echter helemaal anders. Meisjes en vrouwen “wonen in”. Opgesloten in het huis van de werkgever is dikwijls een betere omschrijving. Reeds van 8 à 10-jarige leeftijd worden ze tewerkgesteld. Van ’s morgens tot ’s avonds moeten ze werken, in de keuken, voor de kinderen van de werkgever: koken, schoonmaken, kleren wassen en strijken… Onderwijs? Speeltijd? Vriendjes? Niets van dat alles. Het laagste van het laagste is goed genoeg voor hen: etensrestjes, geen privacy, geen rusttijden. Veel meisjes in deze situatie worden dan nog slachtoffer van seksueel, fysiek en emotioneel misbruik door de werkgever. Hulp kunnen ze niet zoeken. Door hun isolatie in het huis van de werkgever zijn ze “onzichtbaar”. Het werk dat ze verrichten, is ongeregistreerd, dus niet bestaand.

Door de groeiende economie is er ook in Tamil Nadu een stijgende vraag naar huishoudhulp. Hierbij speelt de grote armoede in landelijke gebieden een grote rol. Veel vrouwen en meisjes trekken, al dan niet aangespoord door familie of ronselaars, naar de steden op zoek naar werk. Door hun gebrek aan onderwijs en opleiding zijn ze beperkt in hun zoektocht naar werk. Het feit dat velen van hen analfabeet zijn maakt hen nog kwetsbaarder en zo worden ze gemakkelijk slachtoffer van uitbuiting. Voor 12 uur werken ontvangen velen van hen slechts 1,50 euro!

De staat beschermt hen ook niet tegen deze uitbuiting, wetten tegen deze gang van zaken zijn in Tamil Nadu onbestaand. Er zijn ook weinig organisaties die voor hen in de bres springen of waar ze hulp kunnen krijgen.

In Chennai werd nu een project ter preventie van illegale handel in meisjes voor huishoudhulp gestart. Hun doelen zijn: identificeren en rapporteren van kinderen in huishoudhulp, kinderen weghalen uit deze situatie indien mogelijk, verbeteren van de werkomstandigheden, hun rechten vertegenwoordigen, steun bieden aan families, hereniging met de ouders, aanbieden van onderwijs, families de kans geven om geld te verdienen via een revolving fonds (geiten, koeien) zodat de kinderen niet moeten gaan werken, geredde meisjes betere jobs aanbieden, oprichten van een vrouwengroep voor opvolging van hun persoonlijke ontwikkeling, begeleiding van families, economische versterking en ‘waker’ om kinderen als huishoudhulp te spotten en op te vangen. Een groot werk dat van groot belang is om deze kinderen en hun families een kans te geven op een menswaardige toekomst. Uiteraard ook een werk van lange adem.

Ananda wil ook daar haar steentje in bijdragen.
Wij vinden het belangrijk dat kinderen en hun families een uitzicht hebben op een beter leven.
Daarom steunen wij dit project van ganser harte.
Help ons deze kinderen te helpen!
Je gift kan je steeds overmaken op rekening BE11 8334 5167 8948

Elk bedrag is van harte welkom.
Bedragen vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.
Alvast van harte dank voor uw gift!

DSC 0104 W IMG 6035 W IMG 6375 W