Een aantal van onze projecten worden mede ondersteund door:
  

Logo_OVL_BL_3Q
 Aalst detail


VierdePijler Logo Baseline RGB

VierdePijler Logo Baseline RGB


Goededoelen.be 1


Ananda vzw

Ninovesteenweg 93
9320 Erembodegem

ON: 0464 493 804
RPR Gent, afd. Dendermonde

 

Reeds meer dan twintig jaar steunt Ananda vzw de armen in India: Dalits, de onaanraakbaren die uit het kastensysteem gesloten zijn, en Tribals, die behoren tot de volksstammen, oorspronkelijke bewoners van gedeelten van India. Via onze nieuwsbrieven hebben wij u reeds geïnformeerd over verschillende door Ananda gefinancierde projecten, die deze bevolkingsgroepen ten goede komen.

Er is echter een derde bevolkingsgroep in India, die aan zijn lot wordt overgelaten: de zigeuners. Typ je op internet het woord zigeuner in, dan vind je een heleboel uitleg over wie deze mensen zijn, waar en hoe zij leven. In Europa worden deze mensen, oorspronkelijk nomaden, Roma genoemd. De bevolkingsgroep zelf is nog onderverdeeld in verschillende subgroepen. Over hoe deze bevolkingsgroep zich verspreidde over de wereld, bestaan verschillende theorieën. Wat vast staat is dat het verhaal van de voorouders van de Roma start in het noorden van het huidige India. De taal van de Roma stamt af van het Sanskriet, de oertaal van het Indische schiereiland. Ook nu vind je in India nog veel zigeunergemeenschappen.

Deze zigeunergemeenschappen hebben in India weinig of geen rechten. Net zoals de Dalits en Tribals zijn zij uitgesloten uit de maatschappij, ze zijn zelfs nog slechter af dan de Dalits.

Vroeger trokken de zigeunergemeenschappen rond en verdienden zij de kost met jagen, zang en dans. In het huidige India wordt het jagen steeds meer en meer verboden, waardoor de zigeuners hun inkomen verliezen. Ze raken in een vicieuze cirkel van werkloosheid, illegale en criminele activiteiten wat nog grotere armoede en meer discriminatie tot gevolg heeft. Ze leven vaak in onhygiënische omstandigheden, waardoor ook hun gezondheid te wensen overlaat. Ook de kinderen lijden onder deze situatie. Velen gaan niet naar school, zijn vaak ziek.

Er zijn uiteraard organisaties die zich het lot van deze mensen aantrekken en op allerhande manieren proberen de zigeunergemeenschappen nieuwe mogelijkheden aan te bieden om in hun onderhoud te voorzien. Zij voorzien de zigeunergemeenschap van kralen en koperdraad. Hiervan worden kransjes gemaakt die de zigeuners dan op de markten verkopen of die via de organisatie verkocht worden. Ze proberen de families goede hygiëne en zorg aan te leren. De kinderen worden niet vergeten: zij hebben ook recht op onderwijs, goed voedsel, gezondheidszorg. Er is echter nog een lange weg te gaan.

Ananda vzw heeft reeds enkele projecten, die de levensomstandigheden van zigeunergemeenschappen willen verbeteren, financieel gesteund en wil dat in de toekomst blijven doen.

Daarom steun ons met uw bijdrage.
Je gift kan je steeds overmaken op rekening BE11 8334 5167 8948

Elk bedrag is van harte welkom.
Bedragen vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.
Alvast van harte dank voor uw gift!