Onlangs hadden we een boeiend, verkennend gesprek met schepen Theo Nsengimana, samen met vertegenwoordigers van de voormalige Raad voor Internationale Samenwerking (RIS) van de stad Aalst.
Terugblik op 2024
Na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024 stelden verschillende verenigingen en burgers het memorandum ‘Aanbevelingen voor een lokaal beleid voor internationale solidariteit’ op. Dit document bundelt concrete voorstellen en vragen aan het nieuwe stadsbestuur. Ook Ananda vzw zette haar handtekening onder dit memorandum.
Ter gelegenheid van ons 30-jarig bestaan bedankten we in september alle gemeenteraadsleden voor hun jarenlange steun met een symbolisch geschenk. We keken niet alleen terug, maar ook vooruit: het memorandum werd opnieuw aan alle raadsleden overhandigd.
Eerste gesprek met de nieuwe schepen
Intussen is het nieuwe stadsbestuur gevormd, en enkele maanden later konden we eindelijk persoonlijk kennismaken met schepen van Internationale Solidariteit, Theo Nsengimana. Op zijn kabinet vond een open gesprek plaats met vertegenwoordigers van Aalsterse organisaties die actief zijn rond internationale samenwerking. Ook drie bestuursleden van Ananda vzw waren aanwezig.
Tijdens dit overleg bespraken we de aanbevelingen uit het memorandum en voegden we enkele concrete voorstellen toe:
- Meer middelen voor internationale samenwerking: gezien de groei van het aantal inwoners vragen we een verhoging van het werkings- en subsidiebudget naar 90.000 euro.
- Terug een stedelijke coördinator: in het verleden was er een ambtenaar verantwoordelijk voor internationale samenwerking. We pleiten voor een parttime functie om deze werking opnieuw structureel te ondersteunen.
- Opnieuw een Faire Gemeente: Aalst toont al veel goodwill rond eerlijke handel. We vragen dat de stad zich opnieuw actief inzet om een Faire Gemeente te worden, met aandacht voor fairtrade en duurzaamheid over alle beleidsdomeinen heen.
- Casa del Mundo terug in handen van de stad: Casa del Mundo wordt nog steeds jaarlijks georganiseerd, maar niet langer door Stad Aalst. We stellen voor dat de Aalst opnieuw de organisatie op zich neemt. Als centrumstad met een internationale uitstraling verdient Aalst een wereldfeest op de officiële evenementenagenda. Ananda is bovendien een vaste waarde op de wereldmarkt van Casa del Mundo.
Wordt Vervolgd…
Ons gesprek met schepen Nsengimana krijgt zeker nog een vervolg. De initiatiefnemers van het memorandum gaan aan de slag om enkele voorstellen verder uit te werken. Intussen werkt de stad Aalst aan het meerjarenplan 2026-2031, waarin we hopen op een vernieuwde focus op internationale solidariteit en samenwerking.