Een aantal van onze projecten worden mede ondersteund door:
  

Logo_OVL_BL_3Q
 Aalst detail


VierdePijler Logo Baseline RGB

VierdePijler Logo Baseline RGB


Goededoelen.be 1


Ananda vzw

Ninovesteenweg 93
9320 Erembodegem

ON: 0464 493 804
RPR Gent, afd. Dendermonde

 

puducherry 1 20161031 1148464550Om 8:30u verlaten we Chennai en rijden we naar Puducherry, tot 2006 Pondicherry. Puducherry vormt met 15 aparte enclaves, verdeeld over 4 districten in de deelstaten Tamil Nadu, Kerala en Andhra Pradesh een unieterritorium. Deze gebieden vormden tot in 1954 een Franse kolonie en werden toen overgedragen aan India. In Puducherry zijn nog mooie huizen in Franse koloniale stijl te zien.

In Puducherry hebben we een afspraak met Bruno Savio. Bruno en zijn vader kennen we van een melaatsenproject dat we vroeger nog gesteund hebben en op onze vorige reis zijn gaan bezoeken te Pullambadi. In Puducherry hebben we momenteel geen project maar we zijn zeer nieuwsgierig naar wat Bruno met zijn organisatie Samugan hier zoal doet. Het is ondertussen middag geworden en broeierig heet.

Bruno rijdt ons met zijn brommer voor naar de rand van een oude vuilnisbelt, ver van de stad. Hier leven, aan weers­zijden van de straat twee gemeen­schap­pen. Links ontmoeten we tribals, oorspronkelijke bewoners van de omgeving. Hier wonen zo’n 45 gezinnen, In 2010 heeft een tyfoon hun huisjes verwoest. Op enkele maanden tijd slaagde Bruno erin genoeg fondsen bij elkaar te krijgen om alle families een klein stenen huis te bezorgen. De overheid zorgde voor elektriciteit. Pikant detail: vroeger woonden de tribals in tenten en konden ze geen stroomvoorziening krijgen. Nu dus wel! De straat waarlangs de huisjes staan is niet aangelegd, maar is netjes onderhouden. Ook de huisjes zijn netjes. Deze gemeenschap heeft een dorpshoofd. Je voelt dat ze georganiseerd zijn. De kinderen gaan naar school. Na schooltijd is er een soort van crèche die de kinderen opvangt. De mannen werken in de bouw of doen aan wegenbouw (als er werk voor hen is). Bruno heeft deze gemeenschap een TV-toestel gegeven dat centraal is opgesteld en druk wordt bekeken. Tribals zijn net als dalits arm en behoren tot mensen die onderaan de ladder van de maatschappij leven. Om de 2 dagen krijgen ze water via een waterleiding. Hiermee vullen ze de watertank in hun dorpje.

Aan de rechterkant wonen de zigeuners. Dit is een heel ander verhaal. Bruno lanceerde hier ook een project: Samugam voor Gypsies. Het is een bewustmakingsprogramma voor zo’n 500 zigeuners die in erbarmelijke omstandigheden overleven. Deze mensen leefden voor kort van de vuilnisbelt. Lobbywerk van o.a.  Bruno heeft er voor gezorgd dat de vuilnisbelt gesloten werd omwille van ziekte, geur­hinder enz.. Nu wordt het huisvuil gestort langs de andere kant van de stad. De zigeuners hebben een stenen huis gekregen door de overheid om in te wonen, maar zelden leven ze erin. Ze gebruiken het om hun huisraad, vuilnis,… in op te stapelen. Elk huis heeft een WC maar ook dat gebruiken ze niet. Ze slapen en leven buiten op de weg. Nu het zoeken van voedsel en andere zaken  op de vuilnisbelt is weggevallen, moeten ze op zoek naar een ander inkomen. Spijtig genoeg is er een groot probleem van alcoholisme onder deze bevolkingsgroep. De mannen werken niet en liggen vaak overdag dronken hun roes uit te slapen. De vrouwen drinken blijkbaar ook, maar zij werken wel. Ze krijgen van Bruno materiaal, kraaltjes en koperdraad, waar de vrouwen kransjes mee maken. Bruno verkoopt de kransjes en het geld gaat terug naar hen.

Bruno heeft hen jaren geleden ook enkele watertonnen ter beschikking gesteld. Deze staan opgesteld langs de straat. De bedoeling was om deze te gebruiken om regenwater in de verzamelen, maar de zigeuners gebruiken ze nu om hun  was in te doen.

Sinds enkele jaren beschikt deze gemeenschap door sponsoring vanuit België over  een mini-busje dat gebruikt wordt om vervoer te regelen naar bv. ziekenhuis, school, enz… Een ploeg van vrijwilligers rond Bruno komt regelmatig de straat reinigen in de hoop dat deze mensen leren om zelf hun omgeving op te ruimen en op een schonere manier te gaan leven. We begrijpen niet waar Bruno nog altijd de kracht haalt om zoveel energie in dit project te steken.

Toch zien we ook positieve signalen: twee jongens hebben langs de kant van de weg een kleine groententuin gemaakt. Ze kweken ook enkele konijnen en duiven. Hopelijk houden ze het vol en volgen nog anderen hun voorbeeld.

Na het bezoek aan de zigeuners bezoeken we het Jaly home. De school is al gedaan en de kinderen zijn huiswerk aan het maken. De meeste kinderen van de zigeuners zitten (vrijblijvend) in het Jaly home. Dit is een home waar ongeveer 55 meisjes verblijven en van waaruit ze naar school gaan. Ze krijgen er alles waar een kind normaal recht op heeft. Ze spelen muziek, krijgen computerles, gaan op stap naar zee, zijn mooi gekleed, hebben voldoende schoolgerief, krijgen medische verzorging, worden begeleid tijdens hun huiswerk, enz… De kinderen mogen bezoek ontvangen van hun ouders, of mogen zelf in vakantie gaan, maar de meeste kinderen kiezen om in het home te blijven. De ouders op hun beurt zijn gerust in deze aanpak en komen zelden op bezoek bij hun kinderen.

Wat ons opvalt is de netheid in de vertrekken, de slaapzalen. De sanitaire installaties worden verdeeld onder de kinderen. Op een blad aan de deur hangt wie welke WC en douche gebruikt. Elke groep onderhoudt ook zelf de douche en WC. Buiten de schoolmomenten zijn er ook jongens aanwezig in het home, maar slapen doen ze ergens anders. Bruno hoopt binnenkort naast het home enkele slaapvertrekken voor jongens te kunnen bouwen zodat ze niet elke avond terug naar het jongensverblijf moeten. De kinderen van de zigeuners die niet in Jaly home verblijven, worden elke schooldag met een bus van het home opgepikt om naar school te gaan nadat ze eerst door vrijwilligers zijn gewassen en aangekleed. In het zigeunerkamp is ook een crèche aanwezig, waar de kinderen (die niet verblijven in het home) onder begeleiding huiswerk maken of met computer en*i-pad kunnen spelen. Zigeuners worden  door de maatschappij volledig uitgesloten en mogen aan niets deelnemen. De hoop die men met dit project koestert is, om deze kinderen te laten beseffen dat er nog een ander leven is dan het leven die ze kennen van bij hun ouders, op de straat zonder onderwijs, bedelen, geen degelijke hygiëne, enz.. Via de kinderen die in het home verblijven en naar school gaan, probeert men de mentaliteit van deze gemeenschap te veranderen. Voor het home kan Bruno rekenen op sponsoring vanuit België en Spanje. Het home is ook erkend door de staat. Regelmatig komen vrijwilligers een handje toesteken. Zijn project is erkend in België (universiteit Gent) als stageplaats. Bruno (zelf werkzaam in de reclame­wereld) wordt omringd door een groep van enthousiaste stafleden. Hij laat ons als afsluiter nog een film zien over het leven van de zigeuners en het leven in Jaly home. In de computerklas kunnen we onze blog bekijken en aanvullen.

Dit bezoek aan de organisatie Samugan, geleid door Bruno, was voor ons een positieve opsteker, voor wat door sommige Indiërs zelf aan werk wordt verzet. Het niet aflatend enthousiasme van Bruno verdient onze waardering.

puducherry 2 20161031 1876645183puducherry 3 20161031 1798448328puducherry 5 20161031 1480508584puducherry 4 20161031 2077854320