Een aantal van onze projecten worden mede ondersteund door:
  

Logo_OVL_BL_3Q
 Aalst detail


VierdePijler Logo Baseline RGB

VierdePijler Logo Baseline RGB


Goededoelen.be 1


Ananda vzw

Ninovesteenweg 93
9320 Erembodegem

ON: 0464 493 804
RPR Gent, afd. Dendermonde

 

a201207 1 20161030 1911210504Vandaag bezoeken we een ouder­lingen­­tehuis in Kattur. Hier steunde Ananda de bouw van toiletten en baden (project A.2012.07). Bij aankomst worden we verwelkomd door de directrice van het tehuis en enkele zusters en worden vergast op een kopje koffie of thee met een koekje. Ondertussen vertellen ze over de noodzaak van hun tehuis. De mensen in de omgeving van Kattur zijn heel arm, de zorg voor oudere mensen is daardoor heel moeilijk. Regelmatig gebeurt het dat een oudje aan de deur van het tehuis wordt afgezet. Na de koffie en het gesprek krijgen we een rondleiding.

Eerst volgt een ontmoeting met een aantal bewoners van het tehuis. Op het binnenplein, onder de bomen, zitten ze op ons te wachten. Ze zien er allemaal goed uit en verzorgd. Enkele mensen verwelkomen ons met hartelijke woorden. We konden ons heel goed voorstellen dat onze eigen ouders, grootouders voor ons zaten, de situatie was zeer herkenbaar. Ook wij stellen ons voor. Enkele mensen zingen en dansen voor ons, en het was gewoon fantastisch. Daarna bezoeken we het volledige te­huis. Het geeft een propere indruk, het is er ordelijk en gestructureerd. De refter heeft tafels en stoelen, er zijn voor de ouderlingen bestek en borden voorzien. In de zalen staan de bedden naast elkaar. Je ziet dat het allemaal oud materiaal is. Sommige bedden zijn in de hoogte aangepast aan de mogelijkheden van de bejaarden. Langs de kant van de zalen staan kastjes voor de persoonlijke spullen van de bewoners. Het doet ons erg aan de internaten van vroeger denken.

 

We brengen ook een bezoek aan het nieuwe sanitair. De toiletten voor mannen en vrouwen zien er netjes uit. Aan beide zijden is ook een aparte ruimte voorzien. Hier worden erg zieke bewoners afgezonderd. Zo wordt vermeden dat besmettingen doorgegeven worden en worden de bewoners niet geconfronteerd met het overlijden van hun medebewoners. De zusters proberen dit zoveel mogelijk te vermijden. Naast het sanitair blok is de wasruimte. Er zijn twee baden voorzien, een voor mannen en een voor vrouwen. Het ouderlingentehuis heeft ook een was­plaats voor de kledij van de bewoners. Bij de wandeling door de tuin merken we melkkoeien op. Voor de veiligheid worden deze elke avond opgesloten. De mest van de koeien wordt gebruikt om biogas te produceren. Sommige bewoners, wie kan uiteraard, helpen mee in het huishouding: vrouwen helpen in de keuken, ze snijden de groenten en de mannen sprokkelen brandhout, alles op eigen tempo. In de infermerie valt ons oog op de apothekerskast. Daarin staan per be­woner doosjes met de medicatie voor ’s_morgens en ’s_avonds. Er is ook een bed voor eerste hulp aanwezig.

We krijgen de indruk dat hier sterk op de gezondheid van de bewoners gelet wordt. Een van de zusters is ver­pleeg­ster en ook de directrice was vroeger verpleegster.

Bij onze wandeling door de tuin stoten we op de kleine begraafplaats. Hier worden de bewoners begraven. De kleine begraafplaats ligt al goed vol. Dit vormt een probleem voor de zusters.

Na nog een koffie en een koekje volgt een hartelijk afscheid. De zusters leveren hier zeer goed werk.

a201207 2 20161030 1897594397a201207 3 20161030 1917619872a201207 4 20161030 1215304307